Blog

Visie op medewerkers - december 2020

Visie op medewerkers

Visie is een vaak gebruikt woord door organisaties en instellingen. Daarbij wordt beschreven hoe de gewenste of verwachte toekomst er uit ziet. Ook de missie wordt regelmatig besproken. Het verschil tussen die twee termen is in de praktijk niet altijd helder. Een eenvoudige metafoor kan het duidelijk maken: “De visie is de haven en de missie is de koers die het schip moet varen”.

Opvallend is dat de visie bijna altijd beschreven wordt met het oog op de markt, de producten en eventueel de concurrentie. 

Wat ontbreekt vaak? Een visie op mensen!

Bedrijven geven bijna altijd aan dat hun menselijk kapitaal het allerbelangrijkste bezit vormt. Maar in het verlengde van deze uitspraak is het vaak moeilijk te zien dat diezelfde bedrijven een omgeving creëren die stimuleert en inspireert.

Er is dus een cultuuromslag nodig. Uit onderzoek blijkt echter dat het gemiddeld meerdere jaren duurt om dit te realiseren en echte betrokkenheid van medewerkers te creëren.

Investeren in medewerkers is noodzakelijk, het resultaat daarvan is niet altijd op korte termijn zichtbaar. Hier wordt de lange termijn geconfronteerd met de korte termijn. Bedrijven worden vaak aangestuurd, al dan niet door dwang van aandeelhouders,  om op korte termijn winst te realiseren. Liefst zo hoog mogelijk. Dus waarom investeren in medewerkers, die misschien toch weer verdwijnen?

Dit getuigt van een verkeerde visie op medewerkers. Het is belangrijk dat de doelstellingen van een organisatie aansluiten bij de waarden van de mensen die er werken. Deze medewerkers hebben, meer dan in het verleden, een wens om een  persoonlijke bijdrage te leveren aan iets wat zij belangrijk vinden. En dit zoeken zij onder andere bij het bedrijf waar zij hun tijd en energie in gaan steken.

Als die twee zaken botsen, zullen medewerkers zich niet betrokken voelen. En waarschijnlijk ook niet voor het bedrijf gaan werken. En zo kan een talentvolle potentiële medewerker voor een bedrijf verloren gaan.

Het geeft maar weer aan hoe cruciaal medewerkers voor een bedrijf of instelling zijn. En hoe belangrijk de werving en selectie van nieuwe medewerkers is. Krijg je meteen de juiste mensen binnen, met de juiste competenties én attitude, dan scheelt dat veel “veranderingstrajecten”.

Eigenlijk zijn dus niet medewerkers het kapitaal van een organisatie, maar zijn dit de juiste medewerkers!

En met deze visie op medewerkers wordt de kans op succes aanzienlijk vergroot!

Recente berichten

"De dag van de fitte medewerker"
6-02-2024
"Evenwicht"
8-02-2023
Aftermovie opening nieuwe kantoor TalentRecruit en TR-flex
8-02-2023

The next step

Toe aan een nieuwe stap in je carriére? Zet hem hier en vind een baan waarbij je echt het verschil kunt maken, met volop uitdaging en collega's die met open armen ontvangen.

Schrijf je in!

Inschrijven
Talent Recruit gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.