Blog

Zelfvertrouwen in een Outplacement traject

Zelfvertrouwen in een Outplacement traject; 
interview met een Outplacement Consultant

Wie ben jij?
Mijn naam is Hanneke te Lintelo en ik ben Outplacement Consultant bij TalentRecruit in Enschede. Ik woon met mijn man en 2 stoere zoons Jop (5) en Daan (3), in het prachtige dorp Neede op de scheidslijn van Twente en de Achterhoek. Ik zie mijzelf als een echte dorpeling. Ik vind het heerlijk om naar de stad te gaan, shoppen, een terrasje pakken, en dan aan het eind van de dag weer lekker naar huis om van de rust te genieten.

Ik ben na mijn studie begonnen als intercedent bij een uitzendbureau en heb daar voor het eerst kennis gemaakt met outplacement. Ik ben na ongeveer 6 jaar de arbeidsbemiddeling uitgegaan omdat ik dacht dat dit niet meer mijn ding was. Na een aantal jaar als management assistent en intern accountmanager te hebben gewerkt, begon het van binnen te kriebelen en wist ik dat ik goed moest gaan nadenken over waar ik echt gelukkig van wordt. Dit blijkt toch weer de arbeidsbemiddeling te zijn. Zo ben ik bij TalentRecruit terecht gekomen als Recruitment & Outplacement Professional. Ik ben erg blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik doe nu wat ik het liefste doe in een klein team waar ik volledig mezelf kan zijn.

Wat is Outplacement?
Eigenlijk is een Outplacement traject heel simpel. Bij een (gedwongen) ontslagprocedure kan een werkgever ervoor kiezen om een budget vrij te maken voor de werknemer om een Outplacement traject te gaan volgen. Je gaat vervolgens samen met een consultant een begeleidingstraject door waarbij je de nieuwe situatie een plek geeft en je je focust op de toekomst naar die nieuwe gave uitdaging. Hierbij helpt de consultant je gedurende diverse sessies in de vorm van assessments, trainingen en gesprekken om je uiteindelijke doel, die nieuwe uitdaging, te vinden.

Daarnaast kan het zijn dat er sprake is van een groepsontslag binnen een organisatie. Een collectief outplacement kan dan een goede mogelijkheid zijn.
In een collectief outplacement wordt een traject met een groep gevolgd. Het voordeel van een groepsoutplacement is dat je samen met andere collega’s van een organisatie bij elkaar komt en dingen kunt delen met elkaar. Je staat er niet alleen voor.

Bij een individueel traject ga je één op één samen met je consultant aan de slag en doorloop je het traject. Het voordeel van een individueel traject is dat alles op jou tempo gaat, je hoeft je niet gepusht of tegengehouden te voelen door de groep.

Waarom zou een werkgever kiezen voor Outplacement?
Als werkgever is het uiteraard belangrijk om goed bekend te staan qua naam. Bij een gedwongen ontslag of reorganisatie is dit uiteraard al lastig genoeg. Door het aanbieden van een outplacement traject, kun je wel de goede wil laten zien als werkgever om te investeren in de toekomst van je ex-werknemer.

Hoe ziet een traject eruit voor een (ex) werknemer?
Elk traject is anders, waarbij we in het kennismakingsgesprek met een medewerker, samen kijken waar de behoefte ligt. Er zijn veel verschillende onderdelen mogelijk in het traject.
Daarbij kun je denken aan:

  • Coaching gesprekken;
  • Het afnemen van assessment op het gebied van persoonlijkheid, motivatie, capaciteiten;
  • Trainingen op het gebied van Social Media, CV's, Presentatie en Netwerk opbouwen.

Trajecten kunnen daarnaast ook nog verschillen qua lengte. We hebben de opties van 3, 6 en 9 maanden, dit is naar keuze van de werkgever en de werknemer in overleg.  

Waarom is outplacement belangrijk voor een (ex) medewerker?
Dit is een heel belangrijk aspect! Het helpt een werknemer de situatie te accepteren. Ontslag is een ingrijpende gebeurtenis waarbij veel dingen komen kijken. Doorgaans gaat het gepaard met een verscheidenheid aan boosheid, onzekerheden en andere gevoelens. Dat is begrijpelijk en helaas valt daar geen simpele remedie voor te verzinnen. Echter helpt het niet om hier lang in te blijven hangen. Een outplacement traject helpt de werknemer de nieuwe situatie te accepteren, en met zijn of haar toekomst aan de slag te gaan en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Waarom zou je als werkgever kiezen voor een Outplacement Traject bij TalentRecruit?
TalentRecruit biedt op maat gemaakte Outplacement trajecten aan. Tijdens een op maat gemaakt traject helpen wij de werknemer bij zijn of haar zoektocht naar een nieuwe uitdaging en bieden we tools aan om hun netwerk te verbreden en op de juiste manier zijn of haar beste eigenschappen naar voren te laten komen. Het is geen standaard pakket dat we aanbieden omdat ieder persoon anders is en er bij iedereen andere aspecten van toegevoegde waarde zijn.

Andere redenen om te kiezen voor TalentRecruit zijn dat we met zeer ervaren consultants werken, sommige zelfs met meer dan 20 jaar ervaring en daarnaast hebben we als sterke lokale speler in meer dan 10 jaar een enorm netwerk opgebouwd in Overijssel en Gelderland. Hierdoor kunnen we de werknemer sneller aan een nieuwe functie helpen.

Waarom vind jij het werk als Outplacement Consultant interessant?
Hetgeen ik het liefst doe is het contact met mensen hebben, hen verder helpen en ze tips & tricks te geven wanneer ik denk dat ze dit kan helpen. Deze aspecten komen allemaal in mijn functie als Outplacement Consultant naar voren. Ik kan diepgaande gesprekken met iemand voeren om eruit te halen wat men soms zelf nog niet weet, maar hen wel aan het denken zet. Vervolgens mag ik samen met hen aan de slag naar die fantastische nieuwe baan die misschien nog wel beter past dan hun vorige functie. Soms komen we erachter dat de persoon zichzelf al heel goed kent en altijd al heeft gedaan wat hij of zij leuk vindt, maar soms komen er ook momenten naar voren waarbij ze na gaan denken over andere mogelijke functies die wellicht best goed zouden kunnen passen, maar waar ze nog nooit bij stil hebben gestaan, of niet genoeg vertrouwen voor hadden om te geloven dat ze dit ook kunnen. Als ik ze dan kan overtuigen dat ze hier voor open gaan staan en in hun eigen kunnen gaan geloven, is dat een fantastisch te behalen resultaat.

Wil je meer weten over Outplacement? Hanneke is bereikbaar op 053 - 434 44 77.

Recente berichten

Visie op medewerkers
3-12-2020
Kracht, moed en wijsheid
3-09-2020
interview met een Outplacement Consultant
22-06-2020

The next step

Toe aan een nieuwe stap in je carriére? Zet hem hier en vind een baan waarbij je echt het verschil kunt maken, met volop uitdaging en collega's die met open armen ontvangen.

Schrijf je in!

Inschrijven
Talent Recruit gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.